Domácí chleba patří od nepaměti mezi nejzákladnější potravinu každé domácnosti. Chleba je dodnes zásadní a podstatnou součástí národního jídelníčku mnoha zemí a jeho pečení patřilo velmi dlouho mezi základní dovednosti člověka. Recept na domácí chleba se často dědil z generace na generaci.

 

 

 

 

 

Domácí chleba recept:

  • 3 hrnky hladké mouky (lze kombinovat pšeničnou či žitnou mouku, celozrnnou mouku atd.)
  • 1,5 hrnku vody
  • 2 lžičky sušených kvasnic
  • 2 lžičky soli (doporučujeme bio sůl kuchyňskou z Mrtvého)
  • 2 lžičky drceného či mletého kmínu
  • dle chuti lze přidat – slunečnicová či dýňová semínka, cibulku, bylinky aj.

 

Do větší mísy nasypeme všechny ingredience, zalijeme vodou a vše promícháme. Vznikne nám nepříliš „hezké“, husté těsto, které zakryjeme čistou utěrkou. Mísu dáme na teplé místo, v zimě ideálně na podložku na topení a necháme kynout cca 6-12 hodin.
(Čím kratší čas necháme těsto kynout, tím hutnější bude výsledný chléb. Také záleží na teple, při kterém necháme chleba kynout. Já dle svých zkušeností doporučuji nechat chléb kynout 8 hodin.)

 


Po nakynutí těsto gumovou stěrkou vysypeme na pomoučený vál a pomoučenýma rukama rozválíme či roztaháme na placku (výška placky by měla být mezi 2-4 cm) a necháme 15 minut kynout.

 


 

Poté této době těsto 4x přeložíme na třetiny – zleva, zprava, shora, zespoda. Vznikne nám bochánek, který necháme dalších 60 minut kynout.

 

 


Asi 20 minut před koncem posledního kynutí zapneme troubu na 230°C a vložíme do ní nádobu i s pokličkou, ve které budeme chleba péct. Ideální jsou skleněné zapékací mísy s víkem nebo větší hrnec s pokličkou, který lze dát do trouby.

 
Po skončení doby kynutí přendáme těsto do horké pečící nádoby, urovnáme, přiklopíme pokličku a vložíme do trouby. Pečeme na 230°C 30 minut pod pokličkou a poté dalších 15 minut bez pokličky.

 

 

 

 

 

MŮJ TIP: 

6:30 - zadělám si těsto na chleba

14:45 - vrátím se z práce a dělám další úkony důležité při pečení chleba

16:00 - chleba je upečený

17:30 - večeře, chleba stihne vychladnout, často je nutné upéct rovnou dva kusy, protože jeden se sní ihned...