Domácí kečup receptNaše děti milují kečup… Tak asi jako většina dětí… Proto jsem se rozhodla letos oprášit starý rodinný recept na domácí kečup. A protože je to opravdová bomba, ráda bych se s Vámi o tento recept podělila.

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

7,5 kg rajčat

1 kg jablek

1 kg cibule

4 lžíce soli

0,5 litru octa

600 g cukru

15 kuliček nového koření

15 kuliček celého pepře

15 hřebíčků

3-5 ks bobkového listu

3 lžíce sladké papriky (chcete-li ostřejší variantu, přidejte ještě 2 lžíce pálivé papriky. Já nedávám, kečup dělám pro děti J )

 

Domácí kečup receptRajčata, jablka a cibuli nakrájíme na větší kusy a dáme vařit s octem, solí a kořením. Vše vaříme 1 a ½ hodinu. Poté přidáme cukr a vaříme bez pokličky 15 – 40 minut. Po uvaření všechno rozmixujeme a přecedíme. Poté nalijeme do sklenic a sterilizujeme 20 minut při teplotě 80°C.

Bude-li kečup málo hustý, můžete před nalitím do sklenic, přidat želírovací přípravek do marmelád. Hustotu kečupu vyzkoušíte tak, že naneste menší množství kečupu na plochý talíř a necháte ho vychladnout. Bude-li po vychladnutí stále moc tekutý, použijte želírovací přípravek.

 

 

MŮJ TIP:

Taky Vám dělá problém propočítat jednotlivé suroviny, nemáte-li 7,5 kg rajčat? Poradím Vám. Rajčata zvažte, výsledek vynásobte koeficientem 0,15 a dostanete potřebné množství jablek a množství cibule v kilogramech.

(např. – mám 3 kg rajčat. Tedy 3 x 0,15 = 0,45 kg jablek a 0,45 kg cibule)

 

A zde je výsledek. :)

Domácí kečup recept