Glycerín
neboli glycerol je bezbarvá nasládlá olejovitá kapalina. Používá se jako rozpouštědlo, zvláčňovadlo v kosmetice nebo se používá v lékařství a hydraulice. Glycerin je biologicky významná látka, která je součástí tuků (glyceridy). Ve formě glycerofosforečných kyselin je mezi produktem metabolismu cukrů a tuků.


V potravinářství je základní složkou všech tuků rostlinného i živočišného původu. Vzniká v malých i větších množstvích při alkoholovém kvašení. Bývá obsažen v pivě, víně a jiných alkoholových nápojích.  Glycerín se používá také jako sladidlo v šlehačkách (v bombičce), změkčovadlo želé a dalších cukrovinek.
V lékařství je glycerín využíván při léčbě otoků mozku či jako přísada do infuzí, při zácpě ke změkčení stolice (glycerinové čípky nebo součást klystýru) a ke snižování vnitroočního tlaku.

 

Kosmetický průmysl - využití glycerinu a výroba mýdla

V kosmetickém průmyslu se glycerín používá jako přísada v hydratačních krémech, mýdlech a zubních pastách.
Podstatu mýdel tvoří směs alkalických solí vyšších mastných kyselin. Tato směs je vyráběna zmýdelňováním tuků alkalickými prostředky (hydroxid sodný nebo uhličitan draselný). Suroviny jsou vařeny a po vychladnutí směsi je přidán další chlorid sodný. Tím dojde ke zvýšení iontové síly roztoku natolik, že se rozruší mýdelné micely a mýdlo se vyloučí v pevné formě jako „jádrové mýdlo“ plovoucí na hladině. Roztok pod mýdlem se nazývá mydlářský louh, který kromě vody, nečistot, chloridu sodného a hydroxidu obsahuje také glycerol. Ten je vedlejším cenným produktem výroby mýdla.
Celý proces je ještě případně opakován a následuje sušení mýdla. To probíhá za sníženého atmosférického tlaku nebo rozprašováním v sušících věžích. Vysušené mýdlo je dále upravováno přidáním menšího množství tuků, barví pro lepší vzhled, esencí pro vůni, stabilizačních a dezinfekčních látek. Mýdlo je zpětně obohaceno o glycerin, aby zabraňovalo vysušování kůže. Nakonec je směs formována do požadovaných obchodních tvarů kusových mýdel.


Mýdla, která jsou vyráběna ručním způsobem a tradiční metodou, obsahují aktivní látky, které jsou součástí kožního filmu. Mýdlový základ je doplněn o vysoký obsah glycerinu. Ten napomáhá pokožce, aby byla vláčná, a zabraňuje jejímu vysušování. Glycerínová mýdla mohou používat lidé vše typů pokožky, zejména lidé s citlivou pokožkou. Mýdla šetrně odstraní nečistoty, ale nenaruší ochranný kožní film, čímž zabrání nadměrnému vysušení.

Glycerinová mýdla

- obsahují aktivní látky, které jsou přirozenou součástí kožního filmu
- jsou vhodná i pro tu nejcitlivější pleť
- šetrně odstraňují všechny nečistoty a pokožka zůstává jemná, hebká a vláčná
- jsou vyráběna ručním způsobem – tradiční metodou (rostlinné oleje, které tvoří mýdlový základ, jsou vařeny s glycerínem, éterickými oleji a - rostlinnými extrakty
- proces výroby umožňuje zachovat maximální možné vlastnosti a účinky přírodních materiálů
- přispívají k hojení akné a úpravě mastné pleti
- podporují pružnost a odolnost pokožky
- jsou vhodné na holení
- mají antibakteriální vlastnosti


 

Vyberte si svoji oblíbenou vůni. Nabízíme Vám glycerinová mýdla – levandule, eukalypt, meduňka s měsíčkem, levandule jasmín, růže s mimózou, zelený čaj, se solí z Mrtvého moře, s bahnem z Mrtvého moře, s kozím mlékem a medem.

Další přírodní mýdla jsou obohacena o minerály Mrtvého moře, bahno, síru nebo mořské řasy.

 

Více informací o glycerínu naleznete zda: http://cs.wikipedia.org/wiki/Glycerol


Video, jak se vyrábí mýdlo, naleznete zde: http://www.stream.cz/video/45/18247-jak-se-co-dela-mydlo