Průjem patří mezi jedno z nejčastějších letních onemocnění. Viníky jsou nejčastěji bakterie, viry, bakteriální toxiny a paraziti. Nakazit se můžete prostřednictvím jídla, tekutin, z neumytých rukou nebo znečištěnými předměty jako je například příbor. Nakazit se ale můžete také prostřednictvím nedostatečně tepelně upraveným masem nebo vejci. Proto vždy dbejte při přípravě syrového masa na důkladnou očistu pracovní desky, stolu, nožů a dalších pomůcek. Zde všude se usazují bakterie, které způsobují salmonelu.

 
Průjem je často vysoce nakažlivý, proto dbejte na hygienu, mytí rukou a častou dezinfekci toalety. Člověk trpící průjmem by neměl připravovat pokrmy pro ostatní, aby nedošlo k nakažení. Inkubační doba je 6 - 48 hodin a projevuje se také zvracením, bolestmi břicha, horečkou a velkou žízní. Důležité je při průjmu hodně pít, protože během něj tělo ztrácí výrazné množství tekutin. Nejvhodnější jsou minerální vody a čaje. Nejsou doporučovány bublinkové nápoje. Velký pozor při doplňování tekutin by si měli dávat starší lidé a děti.
 
Průjem však může být pro tělo užitečný. Představuje totiž očistu, při které se tělo zbavuje škodlivých látek a bakterií, které vyvolávají zánět v zažívacím traktu a ve střevech. Prvního půl dne průjem vydržte a protrpte, Vaše tělo se zbavuje rychle jedů. Teprve po delší době trvání průjmu začněte tuto nemoc zastavovat léky nebo navštivte lékaře. Obecně řešeno, trvá-li průjem déle než dva dny a jeho intenzita se nesnižuje, je nutné zajít k doktorovi. V případě, že se ve stolici objeví krev či hlen, přidá se vyrážka nebo nažloutlá kůže, utíkejte k doktorovi ihned.
 
Rozhodnete-li se průjem léčit sami doma, než sáhnete po osvědčených lécích (živočišné uhlí, endiaron atd.) vyzkoušejte přírodní cestu. Pomoci Vám mohou například kaše z ječmene, banány, švýcarské sýry, silná káva či coca-cola. Bylinky jako léčebný prostředek doporučujeme pouze těm, kteří se v nich opravdu vyznají. Jinak se na ně raději nespoléhejte. Dětský průjem zkuste zahnat podáváním neslazeného čaje nebo minerálky. Nejprve po malých dávkách (po lžičkách), poté ve větší míře. Nedoporučujeme slazené nápoje. Vyzkoušet můžete také odvar z mrkve a rýže.
 
Při průjmu je vhodná tekutější strava jako vývar z rýže, vývar z kuřete, vařená mrkev, upečené brambory či dietní suchary. Naopak mezi nevhodné potraviny patří luštěniny, kapusta, potraviny z pšeničné mouky, broskve, hrušky, ovesné vločky a mléčné výrobky.
 
Jak se tedy dá průjmu vyhnout? Dodržujte zásady správné hygieny – mytí rukou, tepelná úprava potravin, čistota při jejich zpracování; v zahraničí pijte vodu pouze z uzavřených lahví a nenechte si do pití přidávat led. Nejezte ovoce omyté místní vodou, ale pouze takové, které si můžete oloupat nebo omýt balenou vodou. A nezapomeňte, že průjem dost často bývá způsoben léky, jako jsou antibiotika, antikoncepce či léky proti pálení žáhy.