Vánoční čokoládový dort je náš další rodinný recept, o který bych se ráda s Vámi podělila, protože pokud milujete čokoládu tak, jako celá naše rodina, bude z něj nadšeni! Není se čemu divit, když do těsta se dává 200 g poctivé čokolády na vaření :-)))

 

Korpus (menší dortová forma – 23 cm průměr):

  • 250 g změklého čerstvého másla (margaríny, Heru a podobné nepoužívám, vždy dám poctivé máslo)
  • 250 g čokolády na vaření (i zde nešetřete, použijte poctivou čokoládu na vaření kolem 50% kakaa)
  • 250 g cukru krystal
  • 260 g hladké mouky (mouku použijte důkladně prosátou)
  • 4 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 0.5 lžičky sody
  • 1 kelímek zakysané smetany (opět sáhněte po poctivé, více procentní smetaně)

 

Postup přípravy korpusu:

  1. Troubu předehřejeme na 160°C.
  2. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
  3. Máslo a čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, často mícháme, aby se všechna čokoláda úplně rozpustila.
  4. Šlehačem vyšleháme vejce s cukrem.
  5. Poté již ručně postupně přimícháme zakysanou smetanu.
  6. Do této směsi opět ručně přimícháme čokoládovo - máslovou směs.
  7. V jiné míse si smícháme prosátou mouku, kypřící prášek a sodu (tento krok nepřeskakujte, je opravdu důležité pořádně promíchat kypřící prášek a sodu, aby dobře nakypřili korpus).  
  8. Pomalu přisypeme směr mouky, kypřícího prášku a sody do čokoládovo – máslovo – vaječné směsi. Lehce mícháme ručně, aby směs byla jednolitá.
  9. Vše nalijeme do formy a pečeme asi hodinu a půl. Až těsto hezky vyběhne a špejle vpíchnutá do dortu zůstane téměř suchá a neulpívá na ní těsto, máme korpus hotový.
  10. Upečený korpus necháme vychladnout. Můj tip je z korpusu sundat okraj formy a až po úplném vychladnutí sundat spodní část dortové formy.
  11. Nenaplněný korpus dobře zabalíme do fólie a dáme na chladné místo.

 

 

Krém:

  • 250 g změklého čerstvého másla
  • 1 plechovka slazeného Salka
  • 1 krabička pravého holandského kakaa

 

 

Postup přípravy krému:

Všechny ingredience smícháme dohromady a vyšleháme hustý čokoládový krém, který dáme do druhého dne chladit do ledničky.

 

Finální příprava dortu:

Druhý den dort dvakrát prořízneme, do každého řezu dáme dostatečné množství krému. Zbytek krému dáme nahoru na dort a na okraje dortu. Nakonec dort posypeme holandským kakaem.

Podáváme se šlehačkou, zmrzlinou nebo jen tak…

 

Tento čokoládový dort je vláčný, vlhký a čerstvý vydrží v chladu i několik dnů, což se u nás moc často nestává. I přesto, že jeho název je vánoční, u nás se peče mnohokrát do roka na různé oslavy.