Který olej je nejlepší?
 
Vyznáte se v olejích?
 
Není olej jako olej. Každý olej má své specifické vlastnosti a obsah vitamínů. Poradíme Vám, který olej si vybrat ze široké nabídky, a který je nejlepší. Obecně dělíme oleje na panenské, rafinované nebo směsi.
 
 
 
 
 
 
 
PANENSKÝ OLEJ – jako jediný se lisuje zastudena z celých plodů. Díky tomu získává svoji typickou příchuť. Velkou výhodou je, že si uchovává vysokou výživovou hodnotu, avšak za poněkud vyšší prodejní cenu. Panenský olej není příliš vhodný pro tepelné přípravy.
 
PANENKSÝ OLIVOVÝ OLEJ – je získáván přímo z oliv pouze mechanickými způsoby
 
EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ – je získáván mechanickým způsobem pouze z kvalitních a výběrových oliv do 24 hodin po sklizni. Obsahuje nejvíce výživných látek.
 
RAFINOVANÝ OLEJ – vzniká z vylisovaných zbytků panenských plodů, které se znovu zahřejí. Tento olej patří mezi podřadnější. Musí být chemicky upraven, protože by jinak neměl dobrou chuť. Po všech procedurách je bez výrazné chuti a vůně. Je více vhodný pro tepelnou úpravu.
 
OLIVOVÝ OLEJ – směs rafinovaného a panenského olivového oleje
 
OLEJ Z OLIVOVÝCH POKRUTIN – získáván z oliv, které již byly jednou rozmačkány pro výrobu panenského oleje
 
Při nákupu oleje, sledujte etiketu. Podívejte se, zda se jedná o jednodruhový olej nebo směs. Jednodruhové oleje jsou hodnotnější a kvalitnější, ale rozhoduje u nich, zda se jedná o panenskou či rafinovanou formu oleje. V případě směsi si zjistěte procentuální zastoupení jednotlivých olejových složek.

 

7praktických rad pro nákup a použití olejů
  1. rafinovaný olej by neměl mít výraznou chuť a vůni
  2. barva oleje není ukazatelem kvality, vždy záleží na surovině a výrobní technologii
  3. olivové oleje by měly být baleny do skleněných, barevných lahví. Ty zabrání pronikání světla.
  4. rostlinné oleje musí být čiré bez usazenin (přípustný je pouze přirozený zákal, způsobený složkami oleje)
  5. oleje doma skladujte v chladničce nebo chladnější místnosti
  6. nikdy nekupujte oleje, které byly nebo jsou vystaveny přímému slunečnímu záření
  7. vysoká cena = záruka kvality? Nemusí to být samozřejmostí. Cenu ovlivňují náklady na výrobu, dopravu, obal a další.

 

Který olej je nejzdravější? Na to neexistuje jednoznačná odpověď, protože každý olej má jiné specifické vlastnosti a účinky na naše zdraví. Všeobecně jsou za nejkvalitnější oleje považovány rostlinné panenské oleje získávané speciálními mechanickými postupy za určitých podmínek. Tyto oleje je doporučováno přidávat bez tepelné úpravy do zálivek salátů.
Obecně mají rostlinné oleje vysoký podíl nenasycených kyselin a vitamínů, které mají významné proti rakovinné účinky. Přítomná kyselina olejová snižuje hladinu cholesterolu v krvi a slouží jako prevence k srdečně-cévním onemocněním. Pro lidské tělo jsou nezbytné pouze omega-3 mastné kyseliny, které najdeme zejména v mořských plodech a rybách a rostlinných olejích.

 

Každý hospodyňka Vám jistě potvrdí, že není tuk jako tuk. Proto nezůstávejte ze zvyku pořád u jednoho, ale vyzkoušejte také jiné druhy.
 
 
Mnoho olejů je také doporučováno jako doplňky stravy:
 
 
Doporučujeme Vám také vyzkoušet oleje ošetřující pleť, rány, problémové partie či zranění: